











Urban Resilience and Adaptation for India and Mongolia: curricula, capacity, ICT and stakeholder collaboration to support green & blue infrastructure and nature-based solution 619050-EPP-1-2020-1-DE-EPPKA2-CBHE-JP

Consultation Workshop on Indian Stakeholder Interactive Platform

Venue: Conference Room, National Institute of Urban Affairs
Date: 14 December 2022

A third of India's population is currently living in cities and contributes to 63% of the national GDP. Based on the current trends, it is projected that within this decade (by 2030) India's urban population will increase by 590 million and its GDP contribution will increase to 75%. Cities, in addition to addressing the urbanization challenges, are increasingly tackling extreme events like flooding, heat waves and cyclones. According to the IPCC 1.5°C Special Report, India is projected to experience more cyclones with high-intensity storms and has a higher risk due to extreme rainfall and annually occurring heat waves. The increasing pace of urbanization and associated challenges aggravate cities' vulnerability to impacts from risks like heat waves, floods, cyclones, and disease outbreaks. There is a pressing need to embed climate actions at the heart of urban discourse and as cities grow, urban governance and planning systems must be strengthened to ensure cities reach their maximum potential despite climate-related challenges. Applying a climate lens to academia will safeguard the interest of citizens and urban investments, and pave the way for a forward-looking, climate-proof, inclusive and integrated urban transformation in India.

With an intent to enrich Indian research on urban resilience, the Indian National Stakeholder Interactive Platform (SIP) is established by the National Institute of Urban Affairs (P15).

Workshop Objectives:

- The workshop is designed to stimulate a healthy dialogue on the relevance of the approach for mainstreaming climate actions to ensure qualitative improvement of the education process & academic workflow support among universities & stakeholders across the partner countries
- To create sustainable feedback mechanisms for end-users, ensuring adaptive & practice-relevant teaching contents, knowledge co-production opportunities and stakeholder support to post-project course development & teaching.
- The sessions will create a space for stakeholders to discuss the opportunities and best practices for meaningful frameworks to support research on Green, Blue Infrastructure and Nature-based Solutions in India. The objective is to encourage discussion on the strategic, tactical, and operational roles of partnerships at the national and regional levels.



















Urban Resilience and Adaptation for India and Mongolia: curricula, capacity, ICT and stakeholder collaboration to support green & blue infrastructure and nature-based solutions 619050-EPP-1-2020-1-DE-EPPKA2-CBHE-JP

Tentative Agenda:

Time (Duration)	Session Agenda	Remarks
9:30 to 10:00	Registration of Delegates	
Session 1: Inauguration & Welcome		
10: 00 to 10:10	Welcome	
(10 Minutes)	Dr. Debjani Ghosh,	
	National Institute of Urban Affairs	
10:10 to 10:20	Partners Introduction	
(10 Minutes)		
10: 20 to 10: 30	Group Photo at Amphitheatre	
(10 Minutes)		
10:30 to 10:40	Introduction to URGENT Project and Context	
(10 Minutes)	setting	
(10 Minutes)	Prof Kalev Sepp, Estonian University of Life	
	Sciences	
10:40 to 10:50	Keynote Address	
(10 Minutes)	Mr. Hitesh Vaidya, Director, National Institute of Urban Affairs	
10:50 to 11:00	Learnings from Mainstream Climate Actions in	
(10 Minutes)	Indian Cities	
(10 Minutes)	Mr Sarath Babu M G, Lead (Data & Technology),	
	Climate Centre for Cities, NIUA	
11:00 to 11:10	Introduction to Stakeholder Interactive Platform	
(10 Minutes)	Mr. Arjan de Groot	
	Martin Luther University Halle-Wittenberg	
11:10 to 11:15	Vote of Thanks	
(5 Minutes)	Prof. P K Joshi, Jawaharlal Nehru University	
11:15 to 11:30	Tea Break	
(15 Minutes)		
Session 2: Relevance of NBS Solution and National SIP		
11:30 to 11:50	Relevance of Nature Based Solutions in Indian	
(20 Minutes)	Context (TBC*)	
	Ms. Sayli Mannikar, NBS Alliance, NIUA	

























Urban Resilience and Adaptation for India and Mongolia: curricula, capacity, ICT and stakeholder collaboration to support green & blue infrastructure and nature-based solutions 619050-EPP-1-2020-1-DE-EPPKA2-CBHE-JP

Time (Duration)	Session Agenda	Remarks
	Ms. Jaya Dhindhaw, WRI	
11:50 to 12:40 (50 Minutes)	Open Discussion on Relevance of National SIP Facilitator:	This session is intended to map the
	 Prof. Jayakumar, Pondicherry University (Online) and Prof. P K Joshi, 	aspiration of participant on SIP
12:40 to 1:30	Jawaharlal Nehru University Lunch Break	
	Luicii bieak	
(50 Minutes)		
Session 3: Existing Ef	forts – Breakout Sessions	
1:30 to 2:30 pm	Discussion on Enablers and Barriers of SIP	In this session each
(60 Minutes)	 Facilitator: Prof. Akhlaq Amin Wani Sher-e-Kashmir University of Agricultural Sciences and Tech of Kashmir (SKUAST-K) and Riccardo Privitera University of Catania 	group focuses to identify the primary enablers and probable engagement options for formation of an effective SIP
2: 30 pm to 3 pm	Presentation by each group	
(30 Minutes)	ModeratorShr.i Loveleen Garg, GIFT City	
3 pm to 3:30 pm	Wrap Up and Way Forward	1
(30 Minutes)	Mr. Arjan de Groot/ Dr. Anton Shkaruba, Estor Sciences	nian University of Life
3:30 pm to 4:00 pm	Tea	
(30 Minutes)		

TBC* - To Be Confirmed







